РАЈКО ПЕТРОВ НОГОrajko petrov nogo

Рајко Петров Ного рођен је 13. маја 1945. године у Боријама код Калиновика, у Херцеговини.

Дипломирао је књижевност и језик на Филозофском факултету у Сарајеву, а магистрирао на Филолошком факултету у Београду.

Објавио је, у више издања, књиге песама: Зимомора, Зверињак, Безакоње, Планина и почело, Лазарева субота, На капијама раја, Хајдучија / Мало документарних детаља, Недремано око, глосу Јечам и калопер, Јечам и калопер у великој башти Ратка Лалића; више избора из поезије: Зимомора, На крају миленија, Лазарева субота и други дани, Лирика, Нек пада снијег, Господе, Најлепше песме Рајка Петрова Нога, Није све пропало, Врата Спаса, У Виловоме долу, Зимомора – након четрдесет година; књиге песама за децу: Родила ме тетка коза, Колиба и тетка коза; књигу књижевних критика Јеси ли жив; студију Обиље и расап материје, књиге есеја На Вуковој стази, Сузе и соколари.

Завод за уџбенике и наставна средства из Српског Сарајева објавио је 2003. године Дела Рајка Петрова Нога у пет књига: Песме, Песме и ноте – Песме за децу, Есеји, Критике, Антологија српских јуначких пјесама.

Приредио је Пјесме Алексе Шантића, Поезију Јована Дучића, Поезију и прозу Бранка Ћопића, Приче код воде Ћамила Сијарића, Сонете и поеме Скендера Куленовића и Очи на оба света, избор из поезије и путописне прозе Јована Дучића.

У јуну и јулу 1997. године у Задужбини Илије М. Коларца и манастиру Студеници хорски је изведена музичко-поетска руковет Врата Спаса Светислава Божића и Рајка Петрова Нога, а снимак тих концерата објављен је у издању ПГП РТС-а као компакт-диск и видео касета. На Ваведење 1999. године у Задужбини Илије М. Коларца хорски је изведена музичко-поетска руковет Светислава Божића и Рајка Петрова Нога Сербијо, иже јеси (хиландарски палимпсест), којом је обележено осам векова Хиландара. Потом су, под истим називом, објављени и књига и компакт-диск.

Рајко Петров Ного добио је најзначајније песничке награде, а за књигу Недремано око Виталову награду „Златни сунцокрет“, награду „Меша Селимовић“, награду Вукове задужбине и награду „Десанка Максимовић“ за целокупно стваралаштво.

Библиотека „Стефан Првовенчани“ из Краљева, поводом награде „Жичка хрисовуља“, организовала је разговор о песниковом делу и 2004. године објавила зборник радова са тога скупа Рајко Петров Ного, песник.

За дописног члана Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Петров Ного изабран је 1997, а за редовног 2004. године.